Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Campergewicht Zwitserland

Vraag gesteld door C. Blazer op 13 januari 2020

Goedemorgen, met referte aan vorige vraag, in het camperforum staat vermeld dat er geen controle op het rijbewijsgewicht is indien er bij de grensovergang een betaling wordt gedaan voor gewicht boven de 3500 kg. Gesteld is dat bij navraag Werd toegelicht dat het puur een belasting regel is en geen rijbewijs controle. Dat laatste gebeurt alleen als men met een camper van b.v 3700 kg op een 3500. Kg vignet o.d. wil rijden. Klopt dat niet?  

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Voor voertuigen boven 3.500 kg moet voor een bezoek aan Zwitserland de zogenoemde belasting voor zware voertuigen afgedragen worden wanneer de maximaal toelaatbare massa bóven de 3.500 kg uitkomt. U vraagt of het rijbewijs dan óók gecheckt wordt.
 
Het betreft hier een fiscale regel en zie ik geen reden waarom er een rijbewijs controle zou moeten plaatsvinden. Mogelijk wel het kenteken wanneer het twijfelachtig is of het vignet past bij de maximale toelaatbare massa en bijvoorbeeld blijkt dat dit 3.700 kg mag zijn.

Maar u meldde al eerder dat de maximale toelaatbare massa van uw camper 3.500 bedraagt en komt u niet voor de betreffende belasting in aanmerking. Met een paar honderd kilo overbelading, maar wel onder de maximaal toegestane technische massa ben je nog altijd in overtreding. En in geval van rijbewijs B ben je bevoegd om in een auto te rijden van maximaal 3.500 kg. Het is dus niet zo dat met een feitelijk voor u overbodige betaling van de extra belasting in Zwitserland voor uw camper met een maximaal toelaatbare massa van 3.500 kg, je de overbelading en rijden met rijbewijs B op zo'n manier ''afkoopt''. Formeel ben je al in overtreding wanneer je de straat uitrijdt.