Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Soepelste banden

Vraag gesteld door op 9 januari 2020

Op mijn Lexus CT200h liggen nu 17 inch velgen met 215/45 banden. Dit is mij veel te stug. Ik kan nu de velgen wisselen voor 16 inch. Ik twijfel tussen Goodyear’s en Michelin banden. Maar ik wil banden met een soepele wang waarnaar die zoveel mogelijk schokken opvangen. Welke banden kunt u mij aanraden? Maat 205/55 r16 ??

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

De huidige bandenmaat onder uw Lexus CT200h ervaart u als stug en oncomfortabel. U zoekt een alternatieve maat mét band.
 
Het comfort van de band is met name afhankelijk van de breedte van het loopvlak en hoogte/breedte verhouding. Een 45-serie band zal je dan in de regel als minder comfortabel kunnen ervaren dan een 55-serie die wat meer 'wang' heeft en oneffenheden wat meer absorbeert. De genoemde 16'' maat is dan ook een prima alternatief en past ook binnen de bandenspecificaties van uw auto. De afrolomtrek blijft ook nagenoeg gelijk en kan ik u voor het beoogde resultaat deze stap gerust aanbevelen.
 
Wat comfort betreft kan ik geen voorkeur uitspreken voor een van de genoemde merken. Zoals gezegd zit comfort meer opgesloten in de maatvoeringen en andere bandenspecificaties. Daarom is comfort in onze bandentest ook geen criterium omdat je in één maatvoering daar niet echt een onderscheid in zult ontdekken. Desondanks wil ik de Michelin Primacy 4 205/55 R16 wel als beste keuze vooruit schuiven, aldus óók zomerbandentest van 2018. Inmiddels is er sprake van een nieuwere generatie van deze band maar merk en type band én de gewijzigde bandenmaat zal u hopelijk een wat comfortabele Lexus bezorgen.