Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oudere diesel en roettax

Vraag gesteld door P.H.L.J. Geux op 27 december 2019

Ik heb een camperbus van 10 jaar oud waar ik roettax voor moet gaan betalen. Waarom kan ik daar geen roetfilter in laten bouwen?

De voorwaarden zijn blijkbaar a) niet ouder dan 5 jaar en/of b) niet meer dan 80.000 km op de teller. Ik heb een kapitaal voor die bus betaald en nu moet ik die omruilen? Die bus is geen cent meer waard, bedankt kabinet en ANWB doe er wat aan.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw camper komt in aanmerking voor de aangekondigde fijnstoftoeslag.
 
Kennelijk beschikt uw auto niet over het noodzakelijke af-fabriek roetfilter systeem om onder de uitstoot van 0,005 gr/km te blijven. Een achteraf gemonteerd roetfilter zal nooit de beoogde bijdragen leveren om onder deze norm te geraken. Dat kan toch echt uitsluitend met een af-fabriek systeem. In die zin is investeren in een roetfilter om de fijnstof toeslag te ontlopen een doodlopende weg. Dat gaat u gewoon niet lukken.
 
Vermoedelijk komt u wat Motorrijtuigenbelasting in aanmerking voor het campertarief van 3 maanden. Ik denk dat het erg voorbarig is om voor deze 15 procent verhoging uw auto daarom weg te doen en te investeren in een jonger en schoner exemplaar. Dat gaat u natuurlijk veel meer kosten.

Ik begrijp dat dit soort fiscale verhogingen onaangenaam en frustrerend zijn maar ruim geleden al aangekondigd met als doel de toch de slechte luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Maar campers zullen daardoor toch echt niet ineens waardeloos worden gezien het gereduceerde 3 maanden campertarief, óók wanneer je de camper het gehele jaar gebruikt.