Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Noodremsysteem BMW 520d 2017

Vraag gesteld door H. Voskamp op 4 januari 2020

Regelmatig geeft het noodremsysteem van mijn BMW 520d 2017 een melding of remt zelfs abrupt af zonder dat er een aanleiding is. Dealer zegt dat dit een bekend probleem is en te maken heeft met wijzigende licht omstandigheden en andere onduidelijke redenen. Omdat ik deze waarschuwingen vervelend vind, vroeg ik om een software update of het volledig uitzetten van het systeem. Beiden waren niet mogelijk en dus kwestie van doorrijden met ongemak. Toch wel vreemd voor een auto van € 55.000 plus. Wat denkt u hiervan?

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U geeft aan dat uw noodremsysteem soms ingrijpt terwijl dat niet nodig is. Naar aanleiding van een oproep in de Kampioen van augustus 2019 hebben we meer van dit soort signalen ontvangen. Het probleem vindt niet alleen plaats bij BMW. Eigenlijk werden alle grote automerken hierin wel genoemd. Het is duidelijk dat de noodremsystemen niet altijd volledig betrouwbaar werken en dit probleem vraagt dus om aandacht. De ANWB heeft deze informatie daarom gedeeld met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en brancheorganisaties zoals de BOVAG en de RAI. Wij zullen uw ervaring hierin meenemen. Met name uw opmerking dat een software update of het uitzetten niet mogelijk is, nemen wij mee. Het mag in onze ogen niet zo zijn, dat automobilisten met potentieel verkeersgevaarlijke storingen weer weg worden gestuurd.

We kunnen ons voorstellen dat deze situatie voor u ook wel vreemd en onwenselijk is. We adviseren u dan ook om nogmaals contact op te nemen met uw dealer om aan te geven dat u het ongemak lastig vindt om te accepteren, gezien ons onderzoek en dat u graag wilt dat ze dit kenbaar maken bij de bron namelijk de importeur.