Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe E95

Vraag gesteld door R.H. Moederzoon op 30 december 2019

Niet alleen ik maar ik hoor het van meer mensen maar met de nieuwe E95 is mijn brandstofverbruik met gemiddeld 15 tot 20 procent gestegen. Hierdoor moet ik dus vaker tanken. Mijn vraag is of het dan niet lood om oud ijzer is. Ik vervuil dus wel minder per tankbeurt maar moet vaker tanken.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat u op E10 een meerverbruik signaleert van 15-20% t.o.v. de oorspronkelijke E5.
 
Dat zou dan betekenen dat de toegevoegde bio-ethanol t.o.v. van de ''oude'' E95 van ongeveer 5% méér uiteindelijk dit verhoogde verbruik oplevert. Dat zou dan betekenen dat bio-ethanol géén calorische waarde heeft en zelfs een negatief effect moeten hebben op de aanwezige benzine.
 
De hoeveelheid energie van 100% ethanol is ongeveer de helft van de hoeveelheid energie in 100% benzine. Hieruit volgt dat E10 ongeveer 2,5% minder energie bevat dan E5. Dit komt overeen met diverse studies die een meerverbruik van rond de 2% vonden bij tests met E10 en E5. 98E5 zal nog wat meer energie bevatten dan 95E5 vooral omdat het soortelijk gewicht (de hoeveelheid kilogrammen in je liter) wat hoger ligt. Maar ook hier zitten geen hele grote verschillen in. Dus het genoemde meerverbruik zoals u en kennelijk anderen ervaren, valt simpelweg technisch niet te onderbouwen en is wat ons betreft niet te wijten aan E10 benzine.