Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gewichtsverhoging B rijbewijs

Vraag gesteld door op 5 januari 2020

Ik lees sept. 2018 wijziging gewicht B rijbewijs dat Spanje wel van 3500 kg tot 4250 kg is verhoogd .
Spanje hoort toch ook bij de EU?  Waarom niet EU geregeld?  We betalen wel genoeg dacht ik, aan de  EU, niet ? Ik las in febr 2019 dat de EU  het heeft aangenomen, dit vraagstuk
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vanaf 1 juli 2019 heeft Spanje de grens voor rijbewijs B opgetrokken van 3.500 kg naar 4.250 kg.
 
Overigens is uw Nederlandse rijbewijs  leidend voor uw rijbevoegdheid. Dit ongeacht de regels in Spanje.
 
De Spaanse regering heeft echter deze maatregel genomen om bedrijven te helpen die hun wagenpark willen ombouwen van diesel naar elektrische auto's. Om dit mogelijk te maken, heeft men een maatregel goedgekeurd om met rijbewijs B voertuigen te besturen met een elektromotor met een gewicht tussen 3500 en 4250 kilo. Het betreft dus uitsluitend voertuigen op alternatieve energie dus géén voertuigen die draaien op de traditionele fossiele brandstoffen. Inmiddels wordt er óók in Nederland een experiment gehouden waarbij volledig elektrische bedrijfsauto’s die een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg maar minder dan 4.250 kg hebben met rijbewijs B kunnen worden bestuurd, zoals officieel bekend gemaakt in de Staatscourant van juni 2019.

 

Reacties

E. de Wit - de Zwaan

Auteur - 29 maart 2024

Dit is voor electrische busjes inmiddels goedgekeurd door de EU. Komt er ook een verhoging naar 4250 kg voor het trekken van een caravan met een electrische auto en een B rijbewijs? Zou wel logisch zijn…..

Jos

ANWB Expert - 3 april 2024

De ANWB heeft zich wel hard gemaakt voor uw voorgestelde wijziging zoals u ook kunt lezen op onze pagina Europese rijbewijsrichtlijn, specifiek wanneer het gaat om een dergelijke combinatie. Het is afwachten of dit inderdaad ingewilligd gaat worden maar wat ons betreft zou dit een terechte en noodzakelijke wijziging zijn.