Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in Duitsland ook verplicht bij NIET winterse omstandigheden?

Vraag gesteld door op 3 december 2019

Ik lees overal dat winterbanden in Duitsland verplicht zijn bij winterse omstandigheden, anders riskeer je een boete, of erger ben je niet verzekerd.

Hoe zit het nu als er geen winterse omstandigheden zijn (bijvoorbeeld 8 graden en een beetje regen?):

  1. Riskeer je dan de boete, controleren ze actief? Zo ja, hoe hoog is de boete?
  2. Ben je bij een ongeluk dan ook niet verzekerd? Hangt het daarbij nog af van de oorzaak van het ongeluk? Ik ga er vanuit dat er sprake van oorzaak gevolg moet zijn?

Wij gaan een dagje weg en moeten 50 minuten over de grens heen en ik verwacht geen vrieskou. Ik hoor graag jullie ervaringen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert
U heeft een vraag over de verplichting van gebruik van banden met wintereigenschappen (winterbanden of all-seasonbanden) in Duitsland. De verplichting is er alleen bij winterse omstandigheden. Daaronder wordt verstaan ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Wanneer er geen sprake is van deze omstandigheden mag op zomerbanden worden gereden.

Het is overigens niet zo dan een automobilist die tijdens winterse omstandigheden op ongeschikte banden rijdt, niet is verzekerd. Als u betrokken raakt bij een ongeval en de auto stond op ongeschikte banden, dan kan dat wel gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en de schadevergoeding. Dit kan betekenen dat u (een groter deel van uw) eigen schade of dat van de tegenpartij zelf moet dragen dan wanneer u op geschikte banden had gereden.

Meer over winterbanden in Duitsland leest u op onze website.