Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wegvallen stuurbekrachtiging

Vraag gesteld door R.P.N. van Suchtelen op 12 december 2019

Ik heb onlangs een Chevrolet Captiva aangeschaft (2006, 2.4 benzine). Toen ik een bocht nam, viel de stuurbekrachtiging weg, sturen onmogelijk, ik kon de auto wel weer starten en het probleem was weg. Ik heb op het moment een storing in esp/abs (lampjes branden) en de garage constateerde dat de accu slecht was.

Nu geeft de garage aan dat de accu het probleem waarschijnlijk oplost, maar ik vind het een beetje Russisch roulette om te rijden en dat ineens de auto onbestuurbaar wordt, wat is jullie visie hierop?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Onlangs viel spontaan de stuurbekrachtiging uit van uw auto. Volgens de garage zou dat mogelijk te maken kunnen hebben met de accu.

In principe zou dat best kunnen maar ik begrijp dat u toch liever een duidelijk en concrete diagnose wilt dan dat het ''waarschijnlijk aan de accu ligt''. Ik denk dat u wel van uw garage mag verwachten zoveel mogelijk te onderzoeken en vooral uit te sluiten waar het aan zou kunnen liggen. Een wilde gok is gezien het verschijnsel zoals u ook heeft ervaren, niet goed voor het vertrouwen. Dat lijkt me ook heel begrijpelijk. Natuurlijk is er bij elke auto een potentieel gevaar dat iets spontaan kan uitvallen op een zeer onaangenaam moment. Gelukkig komt dat maar héél sporadisch voor maar dan wil je wel dat de garage kan mededelen dat het euvel daadwerkelijk gevonden is.

Misschien moet u er indaad nóg nadrukkelijk op hameren bij uw garage dat u toch wel de garantie wilt dat dit met de noodzakelijk ingreep definitief opgelost is. Desnoods nadat de garage daar ook de mogelijkheid voor heeft gehad dit herhaaldelijk op de weg te testen.

Ik wil nog aanvullend melden dat de genoemde storingslampjes ook nog weleens gelinkt worden aan de voedingskabel van de wielsensor RA die geen goed contact meer maakt. Misschien dat dit ook nog een aandachtspunt kan zijn gerelateerd aan het genoemde probleem.