Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overmatige slijtage autoband.

Vraag gesteld door op 30 november 2019

Ik heb een Peugeot 3008 uit 2018. Ik constateer dat mijn rechter achterband fors meer slijt dan de overige banden. De bandenspanning is correct en wordt zeer regelmatig gecontroleerd.

Ik wilde daarom de achterwielen laten uitlijnen. Kreeg echter te horen dat dat bij deze starre achteras niet mogelijk is. Men had het over een mogelijk kromme achteras, maar deze wagen heeft op geen enkele manier iets meegemaakt dat een impact kan hebben op de achteras.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Peugeot heeft één achterband die fors harder slijt.

Het lijkt me wel relevant dat de wielstanden van de achteras gecheckt worden. Een kromme achteras zonder externe oorzaak komt vaker voor en deze achteras biedt helaas geen stelmogelijkheden om dat te corrigeren. Wanneer blijkt dat de achterwielstanden buiten de fabrieksspecificaties vallen zal de dealer er simpelweg een andere achteras onder moeten plaatsen.

Natuurlijk kan er een wiel scheef onder staan als gevolg van een aanrijding maar wanneer daar géén duidelijk sporen van zichtbaar zijn, moet u dit beschouwen als een gebrek. De dealer zal dit dan toch onder garantie moeten herstellen. Ook wanneer er geen stelmogelijkheden zijn. De wielstanden moeten goed staan ten behoeve van het weggedrag van de auto én in dit geval ook voor een gelijkmatige bandenslijtage.