Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudsbeurt oudere auto met weinig km/jr

Vraag gesteld door op 2 december 2019

Graag zou ik een meer gespecificeerd advies voor mijn auto willen hebben wat betreft de onderhoud. Ik heb de info op de website gelezen.

Ik heb echter van een kennis die in een 2e hands autodealer zaak werkt te horen gekregen, dat zo een oude auto wat ik heb, maar 1 keer per 2 jaar een beurt nodig heeft. Verder zou het wel een advies zijn om de vloeistoffen elk jaar wel te vervangen. nu zag ik wel dat de olie en -filter vervangen bij de kwikfit wel 114E is. Ik ben namelijk een aantal jaren door de autodealer waar ik kwam steeds, 5 jaar lang een grote beurt aangesmeerd. Terwijl ik niet meer dan 5000 km per jaar rijd. Dus vandaar mijn advies. Mocht u mij nog van ongevraagd advies willen voorzien wat betreft mijn auto, dan waardeer ik dat.

Kunt u mij vertellen wat ik het beste kan doen? Mijn auto is een Volkswagen Polo van 2001, u kunt in uw gegevens van mij de specificaties vinden.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert
U vraagt of het noodzakelijk is dat uw Volkswagen Polo 1.4 44KW jaarlijks een grote beurt krijgt.

U rijdt slechts 5.000 km/jr met deze auto. Juist bij deze omstandigheden heeft een auto onderhoud nodig. Weinig km op jaarbasis en veel korte stukjes zorgen voor versnelde veroudering van de olie door condens en brandstofverdunning. Jaarlijks olieverversen en het oliefilter vervangen is dus zeker aan te raden. Ook het risico dat de remmen vast gaan zitten en dat er roest op de remschijven ontstaat, neemt toe onder deze omstandigheden dus ook dit vraagt aandacht bij het jaarlijkse onderhoud.

De auto gaat minimaal eens per jaar naar de garage voor APK wat gelijk een mooi moment is voor het jaarlijks onderhoud. Op onze website vindt u informatie over onderhoud van een auto.