Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is speciale benzine beter dan gewone E10?

Vraag gesteld door H. van Son op 6 december 2019

Ik hoor regelmatig dat de speciale en ook duurdere benzines (bv BP ultimate, Vpower) beter de motor beschermen, waardoor deze rustiger loopt, het brandstofverbruik verbetert en slijtage vermindert. Wat is hier nu van waar? Rechtvaardigt een hogere brandstof prijs de genoemde voordelen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Premium brandstof of diesel?

Premium brandstof is benzine of diesel met elk hun eigen toevoegingen. Die toevoegingen kunnen per merk verschillen. De producenten claimen een lager verbruik en lagere uitstoot.

Verschillen

Mogelijke verschillen in brandstofverbruik en prestaties zijn in de regel zo klein dat deze nauwelijks merkbaar zijn. Er kunnen onderlinge verschillen zitten, en die kunnen ook voor kleine verschillen zorgen in het verbruik. Volgens TNO zijn auto’s met premium brandstoffen rond de 1% zuiniger, volgens het Duitse ADAC tussen de 0 en 2%. Zo’n klein verschil zal in de praktijk nauwelijks opvallen omdat rijstijl en verkeers- en weersomstandigheden een veel grotere invloed hebben. Met bijvoorbeeld "het nieuwe rijden" is aangetoond dat verschillen in rijstijl verschillen in brandstofverbruik kunnen veroorzaken van 20%.

Inwendige motorvervuiling

Bij auto's die last hebben van inwendige motorvervuiling zullen premium brandstoffen de grootste toegevoegde waarde hebben. Inwendige motorvervuiling ontstaat door ongunstige bedrijfsomstandigheden (veel korte stukjes, stadsverkeer, motor die nauwelijks op temperatuur komt). Zeker bij nieuwe auto's die onder gunstige bedrijfsomstandigheden worden gebruikt, is er weinig reden tot zorg over inwendige motorvervuiling.

Geen wonderen

Van premium brandstoffen kunnen geen wonderen verwacht worden. Als er sprake is van inwendige motorvervuiling die door toevoegingen wordt gereinigd, dan zouden prestaties en wellicht ook het verbruik kunnen verbeteren. In alle overige situaties zal slechts het gebruik van de brandstof kunnen uitwijzen of functioneren, prestaties en verbruik van de motor voor de gebruiker dusdanig merkbaar verbeteren dat deze toegevoegde waarde de meerprijs waard is.