Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto kopen

Vraag gesteld door op 20 december 2019

Hoe ziet de toekomst van de dieselmotor eruit, ik wil een diesel kopen, maar weet niet wat de overheid gaat doen, aangezien een diesel minder co2 uitstoot dan een benzine, ik wil een euro6 diesel kopen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een diesel maar u vraagt zich af wat de toekomst brengt. Wat gaat de overheid nog verder voor stappen ondernemen m.b.t. diesel.

De overheid heeft het in het nieuwe jaar met name gemunt op de oudere generatie diesels zonder af-fabriek roetfilter. Maar de beoogde Euro 6 diesel kandidaat is een paar diesel generaties schoner en ontspringt moeiteloos de 15 procent fijnstoftoeslag op de MRB per 1 januari. Mogelijk dat gedurende het aankomende jaar het prijsverschil tussen een liter diesel en benzine nog kleiner wordt maar duidelijke aangekondigde verschillen zijn er niet voor deze schone Euro 6 diesel.

De aanschaf van een diesel zal echter wel een hoge afschrijving als gevolg hebben die in de toekomst alleen nog maar nadrukkelijker zal zijn. De keerzijde is dat de aanschafprijzen van gebruikte dieselauto’s ver onder die van vergelijkbare benzineauto’s liggen.

Verder is aannemelijk dat er in de nabije toekomst nog meer milieuzoneringsmaatregelen komen. Dit betekent dat er vooral met diesels gebiedsbeperkingen te verwachten zijn. Slechts voor de nieuwere generatie diesels zoals Euro 6 lijkt de kans op rijverboden in binnensteden klein. Een relatief nieuwe diesel die aan de meest strenge milieuklasse weet te voldoen zal dus niet heel gauw in milieuzones geweerd worden.


Misschien is het nog wel relevant ons Autokosten programma te raadplegen. Een diesel is inmiddels bij steeds hogere jaarkilometrages financieel pas aantrekkelijk en dan kan een vergelijkbare benzine variant misschien wel goedkoper zijn.