Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All seasonbanden Duitsland

Vraag gesteld door op 6 december 2019

Zijn allseasonsbanden in de winter in Duitsland alleen toegestaan voor auto's met 4x4 aandrijving of voor alle auto's ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of all-seasonbanden in Duitsland zijn toegestaan voor alle auto's of alleen voor 4x4 aandrijving.

Duitsland

In Duitsland moet je auto zijn voorzien van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. In de winter zijn dat dus winterbanden. Die moeten opgewassen zijn tegen sneeuw, ijzel of gladheid door sneeuw- of ijsvorming. Er wordt géén uitzondering gemaakt tussen een twee- of vierwiel aangedreven auto's.

Ook all seasonbanden worden als winterband beschouwd, mits ze zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool. Dit symbool geeft aan dat de banden zijn getest en geschikt bevonden voor gebruik bij winterse omstandigheden.

Heb je winterbanden waarop alleen een M+S-symbool staat, dan kun je die in Duitsland blijven gebruiken zolang ze maar vóór 2018 zijn gefabriceerd. De productiedatum van de band is af te lezen aan de Department Of Transportation-code (ookwel de DOT-code) op de zijkant van de band. De laatste vier cijfers van deze code geven aan in welke week en welk jaar de band is geproduceerd.

Ik wil nog benadrukken dat all-seasonbanden een compromis vormen tussen winter- en zomerbanden. Ze hebben bij winterse omstandigheden duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband, maar vertonen ten opzichte van een winterband tekortkomingen op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw.