Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu laden camper bij Euro 6

Vraag gesteld door J.M.J. Lips op 2 december 2019

Ik heb een camper met euro 6 motor met een zonnepaneel op het dak. Als ik deze een week voor de deur heb staan met dit herfstweer, dan blijkt de spanning terug te lopen van normaal 13 V naar 8 V, waardoor zelfs het sluiten van de schuifdeur met softlock niet meer lukt. Het enige wat dan rest is aansluiten op 230 V en dan is de accu weer normaal op te laden. Het enige wat verder permanent aangesloten zit is de radio/achteruitrijcamera.

Laadt een euro 6 moter ook op tijdens het rijden, of is dat aanzienlijk minder dan oudere typen? Moet er een tweede zonnepaneel op om zonder wandcontact te kunnen kamperen?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw accu van uw camper loopt in een week terug van 12 Volt naar 8 Volt. U vraagt zich af of dat te maken kan hebben met de Euro 6 motor.

Het is niet zo dat een Euro 6 motor een accu minder op zal laden dan bijvoorbeeld een Euro 5 motor. Dit is dus niet de oorzaak. Tijdens het rijden zal er gewoon geladen worden als de dynamo werkt.

U geeft niet aan welke accu het betreft. Een camper is in de meeste gevallen uitgerust met meerdere accu´s waarvan één accu voor het starten is en de andere als huishoudaccu dienst doet. Tijdens het rijden worden beide accu´s opgeladen en normaal gesproken is de startaccu beveiligd met een diode en wordt niet leeggetrokken als u in de camper verblijft.

Mocht u het idee hebben dat er stroom weglekt zonder dat u dingen aan heeft staan, dan zal men toch het systeem na moeten meten op lekstroom of gebruikers die aan staan. Het zou ook kunnen zijn dat de accu niet meer goed is waardoor die spanning verliest.

U geeft ook aan dat er een zonnepaneel aanwezig is. Meestal is dit zonnepaneel om de huishoudaccu op te laden. Bij stilstand en niet gebruik van de camper, zou het normaal gesproken moeten volstaan om de accu volledig geladen te houden, zeker als alleen zo nu en dan de schuifdeur gebruikt wordt.

Het beste kunt u dus de accu´s laten testen en het systeem laten doormeten op lekstroom.