Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf nieuwe auto

Vraag gesteld door op 19 december 2019

Ik twijfel tussen het aanschaffen van een nieuw renault megane estate Tce115 of een TCe140, beide benzine en handgeschakeld.

Wat zal in het dagelijks gebruik het verschil zijn vooral in vermogen / trekkracht? Ga ik daar echt een wezenlijk verschil in merken? Ook met name in het gebruik van de auto als trekauto voor een caravan van max 1000 kg.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert
U moet een keuze maken tussen twee Renault Megane varianten met 115 en 140 PK aan boord.

In zo'n geval kan de caravan ook een belangrijke rol spelen in deze overweging. De 140 PK versie onderscheid zich met name ook met méér koppel. U mag dat vertalen naar trekkracht en dat is als caravantrekker best een relevant gegeven. In dit geval 20 Nm.

Wanneer ik ons caravantrekker programma raadpleeg om de praktijkprestaties van de twee genoemde te bekijken, is de eindconclusie dat beiden op een helling van maximaal 18 procent vanuit stilstand weten weg te komen. De prestaties al rijdend laat eigenlijk óók niets te wensen over. Als trekauto met 1000 kg aan de haak mag ik deze twee Meganes gerust als ''goed/zeer goed'' betitelen. Ondanks die 20 Nm verschil zal je met lichtste versie niets tekort komen en gaan ze nagenoeg gelijk op.

Het verschil dat u mogelijk wel zou kunnen merken, óók zonder aangekoppelde caravan, is het iets soepeler motorkarakter. Met 140 PK zal het iets hogere koppel de motor vanuit een laag toerental nét iets soepeler maken. Maar het wezenlijke verschil is dus slechts beperkt en zeker niet nodig voor de caravan.