Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden

Vraag gesteld door op 25 november 2019

Mijn zomerbanden maat is 215/55 R18  95H. Mijn Mazda dealer van mijn CX-30 Skyactive 2.0 (Sept. 2019) adviseert R 16 winterbanden. Waarom zou hij kleiner adviseren?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over een andere winterbandenmaat dan de oorspronkelijke zomerbanden. Het advies van de dealer is logisch maar misschien niet voldoende uitgelegd.

Naast winterbanden is het advies om óók een set velgen te kopen. Zo heeft u complete wielsets waardoor het wisselen van zomerbanden naar winterbande en andersom minder bewerkelijk is en daardoor goedkoper dan elke keer alleen de banden om te wisselen en de band/velgcombinatie telkens te moeten balanceren. Dat is een stuk arbeidsintensiever.

Voor een winterset wordt binnen de mogelijkheden van voertuiggrootte en –massa meestal een smallere maat aangeraden. De band heeft op glad en besneeuwd wegdek meer grip. Een kleinere velg (en derhalve een hogere band) wordt ook vaak aangeraden. Dat scheelt een boel geld in zowel de prijs van de velgen als de banden. Een hogere band maakt de velg minder gevoelig voor beschadigingen, ook door eventueel gemonteerde sneeuwkettingen. Het advies van de dealer is dus juist, maar hopelijk hiermee ook begrijpelijk gemaakt.