Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vreemd geluid onder de auto

Vraag gesteld door op 15 november 2019

Ik heb een Opel Astra bj 2004. Tijdens het indraaien wanneer ik achteruit inparkeer, hoor ik een hele harde tik onder de auto bij mijn wiel. Wat kan dat zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat het bijgeluid zou kunnen zijn wanneer u bij achteruit inparkeren het stuur draait.

Het feit dat u het bij het wiel hoort, lijkt het een geluid dat afkomstig is van de homokineet, dat onderdeel uitmaakt van de aandrijfas. Dit is een aandrijfkoppeling die ook voor aandrijving moet zorgen wanneer je en bocht indraait. Inwendig kan er sprake zijn van een slijtage dat met name als een tik hoorbaar is wanneer de as de andere kant opdraait zoals bij het achteruitrijden. En met name in een bocht neemt de belasting van de homokineet toe.

Een slechte homokineet kan ook nadrukkelijk hoorbaar zijn wanneer je scherpe rondjes rijdt, linksom en rechtsom met een beetje ''gas'' er op. Dan kan je een hard tikkend geluid waarnemen. Wanneer het slechts alleen bij achteruit rijden aan de orde is, beschouw ik het nog als relatief onschuldig. In een verder gevordend stadium zou je het ook bij vooruitrijden kunnen horen. Met name in een scherpe bocht. Dan is vervanging wel een keer noodzakelijk. De kosten schat ik dan op zo'n 300-350 euro.