Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vaststellen nieuwwaarde Koerslijst

Vraag gesteld door J.B.M. van Haaster op 14 november 2019

Als ik bij de Koerslijst de waarde van mijn auto wil berekenen, kom ik uiteindelijk (na het selecteren van model/type/jaartal/km-stand) op een pagina waar ik de opties kan aanvinken. Dit verhoogt natuurlijk de nieuwwaarde en dus ook de huidige waarde. Het probleem is dat er maar enkele opties beschikbaar zijn om uit te kiezen; vele andere staan er niet bij. Wat is dan de beste manier om toch de correcte (nieuw- en huidige) waarde te berekenen?

  •  gewoon andere opties aanklikken todat je qua nieuwwaarde zo dicht mogelijk komt bij jouw nieuwwaarde?
  •  contact opnemen met de ANWB voor een individuele bepaling?
  •  een rekensom toepassen? bv nieuwwaarde volgens website 16.950 ; echte nieuwwaarde met alle opties 18.750 waarde volgens website berekenen en de uitkomst met 18.750/16.950 vermenigvuldigen?
Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Op dit moment staan helaas niet altijd alle opties in de koerslijst. We werken aan verbetering en hopen dit op de middellange termijn opgelost te hebben. In de regel staan wel alle belangrijke opties genoemd, in feite de opties die de actuele koerslijst waarde ook echt verhogen.

Er zijn behoorlijk wat opties die wel hebben geresulteerd in een een hogere nieuwprijs maar die niet zorgen voor een hogere restwaarde (ook nog afhankelijk van de leeftijd van de auto). Dat wil ook weer niet zeggen dat die opties zonder waarde zijn, alleen het resulteert niet in een hogere inruil- of verkoopprijs van de gebruikte auto. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een alarmsysteem, airbags, licht- en regensensor. Het zijn vaak dat soort opties (restwaarde 0 vanaf 4 jaar oud) die niet getoond worden. In die situatie geeft de koerslijst dus wel een juiste richtprijs, ook als de oorspronkelijke nieuwprijs niet helemaal correct is.

Het is ook mogelijk dat er sommige opties of pakketten niet getoond worden die wel een restwaarde hebben en dus de richtprijs van de auto verhogen. In die situatie zult u helaas zelf een correctie (inschatting) moeten toepassen op de door de koerslijst bepaalde richtprijs. Als gezegd streven wij er naar dit binnen afzienbare tijd op te lossen.