Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snerpend geluid Citroën C1

Vraag gesteld door L.J.J. Vereijken op 15 november 2019

Sinds kort maakt onze C1 een verschrikkelijk geluid bij het wegrijden, maar alleen ‘s avonds, overdag geen last, dat is zo vreemd. We hebben al zitten denken aan de multiriem of v-snaar maar dan zou hij dit geluid iedere keer moeten maken, of niet?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vermoed dat de multiriem verantwoordelijk is voor een bijgeluid dat echter alleen 's avonds zich aandient.

De multiriem, die feitelijk de moderne versie is van de voorheen bekende v-snaar, zal vermoedelijk wel de boosdoener zijn. De verklaring voor het onheilspellende geluid alléén in de avond heeft vermoedelijk te maken met extra ingeschakelde verbruikers zoals dimverlichting. De dynamo moet dan extra stroom leveren en wordt wat harder aan het werk gezet. De multiriem wordt daardoor ook wat zwaarder belast en kan wanneer deze te slap staat of misschien gewoon verouderd, wat gaan doorslippen met een knerpend en gierend geluid. Vaak ook wanneer de wat koudere en vochtige avonden de riem nog wat makkelijker laat slippen. Bij een warme motor of overdag wanneer de luchtvochtigehid wat minder is én met minder verbruikers aan lijkt er dan niks meer aan de hand.

Het advies is wel de garage hier op termijn even naar te laten kijken. Mogelijk moet de riem een tikkie strakker of door veroudering vervangen worden. Maar het gieren zal steeds vaker gaan voorkomen met de kans dat deze voor nog andere vervelende bijeffecten gaat geven.