Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Regenereren 1000 km na vervangen filter

Vraag gesteld door op 20 november 2019

Ik rijd in een Citroën Berlingo kenteken afgegeven op 30-06-2011. Ik ben de eerste eigenaar. Alle onderhoudsbeurten zijn "volgens het boekje" bij de Citroën dealer uitgevoerd. Vorige week bleef een waarschuwingslampje branden. Het bleek na uitlezen bij de dealer te gaan om regenereren van de dieselmotor. Kosten € 56,00. Ik was verbaasd. Bij de onderhoudsbeurt (44.472 km per 08-11-2018) is het brandstoffilter vervangen à € 87,00. De kilometerstand per 19-11-2019 is 45.516 km. Is dit probleem en dus deze extra kostenpost "normaal" na één jaar en circa 1000 km na een complete onderhoudsbeurt?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat er zo'n 1000 km na de onderhoudsbeurt een storingslampje is gaan branden. De dealer lijkt me een geforceerde regeneratie te hebben uitgevoerd waar kennelijk de storing aan gerelateerd is.

Het brandstoffilter moet u daar los van zien. Het betreft hier het regeneratieproces van de dealer die zo nu en dan een grote schoonmaakaktie doorvoert om het roetfilter niet verstopt te laten raken. Soms kan het gebruik zodanig zijn dat dit proces niet goed of tijdig plaatsvindt. Bijvoorbeeld wanneer de auto niet al te intensief of vaak voor korte ritjes wordt ingezet. Op basis van de huidige tellerstand én de leeftijd rijdt deze diesel mogelijk gemiddeld zo'n 6000 km op jaarbasis.

Dat is niet ideaal voor een diesel en zeker niet voor het schoonmaakproces van het roetfilter. Dan kan de situatie ontstaan dat de garage dit proces geforceerd een handje moet helpen. Dat kan ik niet als verwijtbaar beschouwen richting de garage. Eerlijk gezegd is een diesel min of meer een werkpaard die in de regel méér kilometers aflegt dan de gemiddelde benzine auto. Ik zie dat tussen de kilometerstand in 2018 en de huidige tellerstand één jaar later er sprake is van slechts 1000 km. Ik kan het verschijnsel dan niet anders verklaren als een onvermijdelijk bijeffect wanneer een diesel zo summier wordt gebruikt. Daar is deze auto niet op ontworpen en deze actie is niet merk en dealer verwijtbaar.