Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hapering motor tijdens rijden

Vraag gesteld door C.J.M. van der Steen op 12 november 2019

Ik heb BMW 316TI Compact van 2003. Motor is goed onderhouden. Auto rijdt goed behalve een hapering die af en toe optreedt na wisselend aantal kilometers. Kan na 200 km zijn of 40. Het voelt als een stroomonderbreking in een fractie van een seconde. Ik ben nog niet stil komen te zijn maar ben daar toch bang voor.

Benzinepomp is vervangen als mogelijke oorzaak. Accu en dynamo zijn vervangen half jaar voor hapering begon voor te komen. Garage kan geen oorzaak vinden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw BMW houdt soms nadrukkelijk in. De garage heeft géén storingen kunnen signaleren en de genoemde ingrepen hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd.

De brandstofpomp is inderdaad nog weleens de boosdoener bij deze generatie BMW maar helaas zonder succes. Dit soort verschijnselen kunnen natuurlijk vervelende zoekplaatjes zijn en een diagnose op afstand blijft altijd lastig. Maar ik kom toch ook met enige regelmaat de krukassensor tegen met soortgelijke uitvallingsverschijnselen als gevolg. Dat hoeft niet per se een storingscode op te leveren wanneer dit onderdeel heel incidenteel ineens dienst weigert. Maar de spontane en abrupte hapering doet vermoeden dat de ontsteking ineens kort even weg is en dat zou van de krukassensor afkomstig kunnen zijn. Misschien is dat nog een aandachtspunt en zou een nieuwe sensor nog een niet al te prijzige gok kunnen zijn.