Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

CVT schakelt niet naar hoogste versnelling

Vraag gesteld door op 21 november 2019

Ik heb sinds kort een Nissan X-Trail diesel (2016) met een cvt (7 versnellingen op handmatig). Ik merk op de snelweg boven de 100 km dat het toerental boven de 2000 blijft. Als ik hem handmatig doorschakel naar 7 dan is het toerental 1500-1700 wat comfortabeler rijdt.
Vragen:

  1. Waarom schakelt de automaat niet zelf naar hogere versnelling?
  2. Een lager toerental is toch ook zuiniger of werkt dat anders bij cvt?
Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom de automatische transmissie van uw Nissan X-Trail niet opschakelt naar de volgende versnelling om vervolgens in een lager toerengebied te draaien.

Vermoedelijk is dat toch echt een bewuste keuze van de fabrikant. Wanneer de motor bij een dergelijke snelheid rond de 1.500-1.700 toeren draait is dat feitelijk het toerengebied waar veel uitlaatgassen worden teruggevoerd en opnieuw door de motor opgenomen. Dat heeft allemaal met emissie eisen te maken om de NOx uitstoot te reduceren. Maar wanneer je langdurig in die fase rijdt, kan er wel inwendige vervuiling van de motor optreden met best vervelende technische motorische gevolgen.

Vermoedlijk zal het schakelmoment wél plaatsvinden wanneer u de snelheid wat verhoogt maar kiest het motormanagement bij 100 km/h er voor dit motortoerental vast te houden. Ik begrijp dat u bij handmatig schakelen een lager toerental ervaart als rustiger en dit levert in theorie ook een lager verbruik op. Maar 100 km/h is een heel gemiddelde kruissnelheid op de snelweg en het is motorisch verstandiger dat langdurig beter in een nét wat hoger toerengebied te doen.