Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop Toyota Yaris Hybrid

Vraag gesteld door W. Donker op 19 november 2019

Genoemde auto besteld met aflevering in januari 2020. De dealer belde dat de auto er nu al is en wil hem dus in 2019 afleveren. Hij zegt dat dit voordeliger is i.v.m. verhoging van de bpm in januari 2020. Is dit zo en hoeveel is het verschil dan in bpm?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een nieuwe auto besteld en de afspraak was levering januari 2020. De auto is onverwacht eerder en de dealer wil de auto nu in 2019 afleveren. In verband met verhoging van de BPM in 2020 zou dit voor u voordeliger zijn volgens de dealer.

Als de auto nu binnen is, kan de dealer in 2019 een kenteken aanvragen voor deze auto en pas in januari op naam zetten en dus afleveren. Het moment van afgifte kenteken bepaalt de BPM. Datum 1e tenaamstelling bepaalt het bouwjaar.

Als de afspraak was 2 januari afleveren was er ook al in 2019 een kenteken aangevraagd en dus de BPM vastgesteld. Zie de Factsheet autobelasting op onze website.

Als de auto pas in januari binnengekomen was en het kenteken dus pas in 2020 aangevraagd kan worden, zou dat een BPM verschil van  € 167,-  opleveren.