Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete Italië 2017

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 oktober 2019

Hebben onlangs 2 brieven ontvangen respectievelijk 1 van een advocaten kantoor en het proces verbaal allen in het Nederlands. De overtreding is van 26-07-2017 en hebben nooit eerder bericht gekregen dat er een boete open stond. In 2018 en 2019 zijn we ook nog in Italie op vakantie geweest en nooit aangehouden voor deze overtreding. De boete is nu het bedrag van de overtreding plus allerlei andere kosten. Wat is verstandig om te doen? Is het mogelijk de documenten u te mailen ter controle van echtheid.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft twee brieven uit Italië ontvangen; een proces-verbaal wegens een verkeersovertreding (d.d. 26-07-2017). U heeft echter niet eerder bericht van deze overtreding ontvangen. U wilt weten wat te doen en of de boete echt is.

Twijfel over de echtheid

Alleen officiële instanties kunnen kentekengegevens opvragen in een ander land. Soms worden buitenlandse boetes in het (slecht) Nederlands vertaald. Bij twijfel over de echtheid let dan op of de volgende punten op de bekeuring staan:

  • naam en adres van de kentekenhouder/bestuurder|
  • welke verkeersregel je hebt overtreden (met wetsartikel)
  • het boetebedrag en of je administratie- procedurekosten moet betalen
  • hoe je kunt betalen
  • wat de gevolgen zijn van niet betalen
  • welke beroepsmogelijkheden er zijn
  • de gegevens van de instantie die de boete heeft opgelegd (vaak met vermelding website)
  • naam van degene die de zaak behandelt

De bekeuring wordt per post naar het huisadres gestuurd, nooit per email. Bij twijfel kunt u ook bellen met de instantie die de boete heeft opgelegd. U kunt vaak ook op de website van die instantie een en ander controleren. 

Wat te doen: vraag om aanvullende stukken

Ik raad u aan om bij het Italiaanse advocatenkantoor te vragen om:
(a) bewijs dat dit u destijds aangetekend is aangeboden. De Italiaanse autoriteiten moeten namelijk aantonen dat het poststuk (het proces-verbaal) u destijds aangetekend is aangeboden.
(b) een specificatie van het gevorderde bedrag.

Boete verjaard?

De boete moet u binnen 360 dagen na de overtreding, respectievelijk het ontvangen van de gegevens van de bestuurder, zijn toegestuurd. Het is aan de Italiaanse autoriteiten om dat aan te tonen. De verjaringstermijn voor overtreding van het Italiaans wegenverkeersreglement is vijf jaar en gaat in vanaf de datum van de overtreding resp. vanaf ontvangst van de kennisgeving van de bekeuring.

Betalen

Als u de boete niet verkeersovertreding niet betwist en wilt betalen, kunt u volstaan met het openstaande boetebedrag (het hoogste bedrag genoemd in het proces-verbaal) en de (Italiaanse) procedure- en verzendkosten, zoals omschreven in het proces-verbaal. Eventuele andere kosten die het advocatenkantoor in rekening brengt (zoals kosten  dwangbevel of translatiekosten) bent u niet verplicht te betalen.

Het advocatenkantoor mag buitenlandse boetes innen, maar kan betaling niet afdwingen. Dat kan alleen het CJIB.  

Tip: Bewaar alle correspondentie betreffende de boete goed.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.