Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

O-ring lekkage koelsysteem Ford Fiesta

Vraag gesteld door op 31 oktober 2019

Ik heb een Ford Fiesta uit 2013. Nu is er lekkage bij een o-ring van het koelsysteem achter de distributie. Deze ring kost ongeveer 3 euro, maar om deze te vervangen moet volgens mijn Ford garage de hele auto uit elkaar gehaald worden. Duurt een hele dag, geschatte kosten 900 euro. klopt dit? Is er geen betere (goedkopere) oplossing?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Fiësta heeft een koelwaterlekkage veroorzaakt door een lekende O-ring.

De lekkende O-ring is spijtig genoeg een herkenbaar defect bij bepaalde Ford motoren. Feitelijk is er sprake van een ondeugdelijk product en ontstaat deze lekkage niet door ''normale'' gebruikersslijtage. De ingreep is inderdaad erg arbeidsintensief voor relatief een eenvoudig O-ringetje. Wat dat betreft kloppen de kosten wel en is er géén goedkopere en tevens duurzame oplossing mogelijk dan door de garage omschreven.

Ik weet niet of de betreffende dealer ook de leverende partij is geweest destijds bij aanschaf. In zo'n geval zou u wat mij betreft een beroep moeten kunnen doen op non-conformiteit. Een dergelijke ringetje moet een veel langere afdichting kunnen garanderen, en gezien dit toch weel veel voorkomend verschijnsel is dat feitelijk het bewijs voor een gebrek dat méér dan een incident is, dus af-fabriek ondeugdelijk.

Misschien dat u de dealer daar toch nog eens over moet aanspreken. Ik verwijs u ook naar ons Stappenplan Klachten Na Aankoop om eventueel de garage schiftelijk aansprakelijk te stellen. U vindt op de betreffende pagina ook voorbeeldbrieven.