Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oldtimer

Vraag gesteld door op 16 oktober 2019

Vroeger was de leeftijdsgrens voor oldtimer 25 jaar, in 2012 hebben ze bedacht om dat te gaan veranderen. In eerste instantie had je dan een overgangsregeling van 5 jaar. Volgens deze overgangsregeling zou mijn oltimer na 28 jaar belastingvrij worden. In 2014 heeft er een herziening plaatsgevonden en is bepaald dat de oldtimers pas na 40 jaar de vrijstelling krijgen.

Mijn Corvette is van 07-1989 en ik zou graag willen weten of ik mijn auto als oldtimer mag gebruiken. Ik heb al 13 jaar een oldtimer verzekering onder de noemer semi-klassieker, ik heb nu mijn auto laten keuren en de RDW keurt mijn auto ook als oldtimer voor de duur van 2 jaar. Alleen de belastingdienst verwacht van mij dat ik de volle pond aan motorrijtuigenbelasting ga betalen ookal rij ik minimaal (minder dan 2000 km/jaar). Ik rij niet in de wintermaanden en de auto staat altijd binnen. Voorgaande jaren heb ik steeds mijn auto geschorst omdat ik er weinig mee reed. Kan ik in aanmerking komen voor de overgangregeling voor oldtimer ookal is mijn 1ste toelating na 1 januari 1988?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Het begrip oldtimer wordt door verschillende partijen ook verschillend gezien. Daarom kan een verzekeringsmaatschappij besluiten u wel een oltdimerverzekering te gunnen (vaak is er dan ook nog sprake van een andere, eerste, auto) terwijl de Belastingdienst vindt dat u het volle pond dient te bepalen. Doordat er behoorlijk wat mensen in het verleden van het oldtimertarief gebruikt maakten terwijl ze de auto dagelijks gebruikten, is de Belastingdienst niet van plan om dit beleid aan te passen. In uw geval zou het wellicht prettig zijn als er zou worden overgestapt naar rekeningrijden, dus belasting betalen naar gebruik. Of dat er gaat komen is nog niet duidelijk. Tot die tijd kan u inderdaad het beste de auto in de wintermaanden schorsen als u er dan niet mee rijdt.