Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Felle koplampen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 september 2019

Hoe komt het toch dat die felle koplampen van tegenwoordig zijn goedgekeurd? Je wordt totaal verblind door die lampen. Op wegen waar je niet bekend bent is het helemaal lastig, je weet dan niet of er bochten zijn en zien doe je ze niet wanneer er net een paar auto's aan komen met zulke lampen. Misschien ook de oorzaak dat er weer meer ongelukken gebeuren.

Wanneer je anderen er over vraagt hebben heel veel mensen hier last van. Bij door vragen geven ze als antwoord daar kan je toch niets aan doen.

Heeft u advies voor mij? En gaat er misschien iets aan gedaan worden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U ervaart verblinding door felle koplampen van medeweggebruikers. Dat signaal krijgen wij vaker. Vaak is er sprake van verkeerd afgestelde verlichting, een fout gemonteerde lamp, een verkeerde lamp (achteraf ingebouwd xenon of led in de armatuur van een halogeenlamp) of het niet aanpassen van de lichtbundelhoogte bij een beladen auto. Maar ook goed afgestelde lampen kunnen verblinden door de wegsituatie, met name bij hoogteverschillen/hellingen. We hebben daar een filmpje over gemaakt. 

De ANWB heeft in samenwerking met Europese zusterclubs onderzoek gedaan naar verblinding door autoverlichting. Lees meer daarover op anwb.nl.