Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf winterbanden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 oktober 2019

Mijn nieuwe (5/19) Golf Sportsvan wil ik straks voorzien van winterbanden. Wat is verstandiger 4 losse winterbanden kopen en deze jaarlijks op de bestaande lichtmetalen 17 inch velgen laten monteren/omruilen of een set winterbanden kopen incl. stalen velgen en dus de wielen compleet jaarlijks laten omwisselen? Ik heb 17 inch velgen/zomerbanden, moeten de winterbanden dan ook 17 inch zijn?
 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een nieuwe Volkswagen Sportsvan en wil daar straks winterbanden op monteren. U vraagt of u beter banden plus velgen kunt aanschaffen en dus de wielen compleetwisselen.

Het nadeel van winterbanden op de bestaande velgen is dat er jaarlijks bij de demontage risico op schade aan velgen en banden bestaat. Tevens moet er dan jaarlijks 2x gebalanceerd worden, al met al jaarlijks hogere kosten.

Het beste kunt u dus banden op velgen kopen en complete wielen wisselen om de kosten en het risico van beschadiging laag te houden. Voor winterbanden adviseren wij de kleinste standaardmaat  te nemen. Als u een Sportsvan model vanaf augustus 2018 heeft is de kleinste standaardmaat 205/55-16.