Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbanden of all-season?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 oktober 2019

Van onze Subaru Forester 2012 zijn de zomerbanden (nu Bridgestone Turanza 225/55 R17 97W) nog voorzien van 3 à 4 mm profiel.

Meestal gaan in november de winterbanden er op tot ergens in april. Omdat wij in de winter vanaf half december tot begin april naar Spanje gaan staat of de auto in de garage zoals de afgelopen jaren, of zoals deze winter de bedoeling is rijden we naar Spanje, uiteraard dan weer op de zomerbanden.

Kunt u mij adviseren wat te doen, nog doorrijden met de huidige zomerbanden, nieuwe zomerbanden of 4 seizoenen banden. De huidige banden zijn vrij rumoerig, vervangers moeten stiller zijn. Zomers hangt er ook een caravan achter.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U bent voornemend om half december met de auto naar Spanje te vertrekken tot begin april.

Uw zomerbanden hebben nog 3-4 mm profiel en u heeft een set winterbanden. U vraagt welke banden verstandig zijn voor deze reis. Voor deze reis in Decemper zou ik niet voor zomerbanden kiezen maar voor de Winterbanden. Met zomerbanden in de sneeuw heeft u meer nadeel dan met winterbanden boven de 7 graden celcius. In Spanje aangekomen kunt u de bandenspanning van de winterbanden 0.5 bar verhogen als de temperatuur ruim boven de 7 graden is.

Doorrijden met de huidige banden tot december kan prima. Volgend voorjaar kunt u dan de zomerbanden oprijden. Afhankelijk van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt kunt u dan overwegen om nieuwe zomerbanden of all seasonbanden te kopen.

Set zomer en winterbanden heeft de voorkeur.