Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remschijven onder minimale dikte

Vraag gesteld door M. de Vries op 1 oktober 2019

Onlangs heb ik een 2e hands Volvo V70 D4 (01-2013) gekocht bij de merkdealer. Voor het kopen had ik aangegeven dat ik vond dat de remschijven vrij ver afgesleten waren. Dit zou nagekeken worden en indien nodig onder het afleverpakket a 500 euro incl 6 maanden BOVAG garantie en verse APK vervangen worden.

Bij het ophalen zag ik dat dit niet gebeurd was. Na een aantal dagen heb ik de dikte zelf opgemeten en kwam op 25mm uit. Op de schijf staat "min. thickness 26mm". Dit gemeld aan de dealer. Deze heeft alle schijven opgemeten en alle 4 zitten ze onder de minimale dikte, zoals aangegeven door Volvo zelf. De dealer zegt dat dit geen probleem is en dat deze minimale dikte enkel indicatie is om aan te geven wanneer er bij het monteren van nieuwe blokken ook schijven vernieuwd dienen te worden. Derhalve hoeven de schijven ook niet vervangen te worden en is de auto hiermee APK goedgekeurd.

Mijn vraag is, klopt dit? Mogen de remschijven (ruim) onder de minimale dikte nog goedgekeurd worden, of had de dealer deze moeten vervangen? NB. De blokken hebben nog voldoende remvoering.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft onlangs een gebruikte Volvo V70 D4 gekocht, van januari 2013,  bij een officiele Volvo dealer.

Bij de koop had u al afgesproken dat de dealer de remschijven zou opmeten omdat u de indruk had dat er gevorderde slijtage aan de remschijven was. Bij aflevering waren de remschijven niet vervangen en bij nameten bleken alle remschijven onder de minimale maat. De dealer gaf aan dat dit geen probleem was en dat de auto voor de APK was goedgekeurd.

Ik kan mij niet voorstellen dat dit bij een officiele Volvo dealer gebeurt. De minimale dikte van een remschijf dient zeker gerespecteerd te worden en bij constatering tijdens een onderhoudsbeurt zal deze dealer zeker melden dat de remschijven vervangen dienen te worden. Verder had u reeds de afspraak dat de remschijven, indien nodig, vervangen zouden worden.

Voor de APK kan deze auto best goedgekeurd worden omdat de opgegeven minimale dikte geen controlepunt is. Dat de remblokken nog dik genoeg zijn, doet niet ter zaken. Waarschijnlijk zijn de laatste keer nieuwe remblokken gemonteerd op een remschijf met een minimale dikte of al reeds onder de maat.

Het kan niet zo zijn dat een Volvo dealer een auto met 6 maanden Bovag garantie, met dergelijke remschijven, aflevert en u bij de volgende beurt met de reparatiekosten opzadelt. Mocht u met de dealer niet tot overeenstemming komen vindt u hier de procedure klachten na aankoop.