Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratelende 1.4 TSI kettingen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 september 2019

Problemen met tikkende en ratelende distributiekettingen schijnen een typisch TSI probleem te zijn. Ik heb een VW Touran gereden uit 2009 en daar is de ketting op die reden vervangen.

Bij mijn 1.4 TSI Seat Alhambra uit 2015 hoorde ik al heel vroeg een tikkend/slepend geluid en daar ben ik binnen de garantie mee naar de dealer geweest. De dealer zei dat het niets was. Nu is de garantie voorbij en wordt het erger.

Ik heb ook al net buiten de garantie een probleem met de gaskleppen gehad dat de dealer onder coulance gerepareerd heeft (geen onderdeel betalen, wel arbeidsloon of andersom maar eerlijk gezegd was het nog steeds duurder dan bij een universeel autobedrijf).

Nu is mijn vraag of de problemen met de kettingen nog steeds vaak voorkomen bij TSI motoren van 2015 en later en of bekend is dat VAG er iets meer mee doet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een vergerd bijgeluid bij uw Seat Alhambra en u vraagt of dat de distributieketting zou kunnen zijn.

De distributieketting problemen zijn inderdaad een bekend verschijnsel geweest maar horen we het bij de nieuwere generatie eigenlijk niet meer. Uw Alhambra van 2015 zou eigenlijk dus niet meer voor ketting problemen in aanmerking mogen komen. Maar bij een buitensporig gebrek, ook wanneer het betreffende bijgeluid ketting gerelateerd blijkt, zou u óók nu buiten de garantietermijn nog altijd aanspraak kunnen maken op een volledige vergoeding. Feitelijk onder de noemer van non-conformiteit. Wellicht had dat ook van toepassing geweest moeten zijn voor het gebrek aan de gaskleppen(?).

Ik weet niet of het verergerde geluid inmiddels als een distributie gebrek is vastgesteld. Maar mocht dat daadwerkelijk zo zijn, moet u écht aansturen op een volledige vergoeding bij de verantwoordelijke dealer. Deze ketting met spanner en geleiders kent geen voorgeschreven vervangingstermijn en zou u een langere levensduur moeten kunnen garanderen. Voor aanvullende hulp adviseer ik u onze pagina Klachten Na Aaankoop te raadplegen. Eventueel ook voor modelbrieven om uw dealer op basis van non-conformiteit aansprakelijk te stellen voor een buitensporig vroeg defect.