Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startprobleem VW T5

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 september 2019

Sinds deze zomer heeft mijn VW Transporter TDI uit 2008 een startprobleem. Als ik de sleutel in het contact stop en hem omdraai, gaan alle controlelampjes keurig branden maar starten ho maar. Pas na het talloze keren omdraaien van de sleutel start hij ineens wel. Als ik hem daarna uitdoe en weer start, doet ie het prima, zelfs 6 keer achter elkaar. Het heeft niets te maken met koude of warme motor, niets met de brandstoftoevoer, niets met de startmotor zelf. Bij het doormeten in de garage komt er soms wel en soms geen stroom naar de startmotor. Het zit 'm dus ergens in het elektronisch circuit of de startblokkering. De garage komt er ook niet uit. Wie weet raad?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw VW Transporter wil regelmatig niet starten terwijl de controlelampjes wel branden.

Stroom is er wel maar de startmotor lijkt niet bekrachtigd te worden. Daar zijn meerdere oorzaken voor mogelijk die de Transporter niet vreemd zijn. Allereerst de zekeringenkast die best bekend staat om soms slechte contacten en verbindingen. Verder kan er een slecht signaal zijn vanaf de krukas- of nokkenassensor waardoor de startmotor ook geen thuis geeft. De ECU (motormanagment computer) zou ook schuldig kunnen zijn aan dit verschijnsel en in theorie ook het elektrische gedeelte van het contactslot. Maar de eerder genoemde opties zijn duidelijk vaker voorkomend en verdienen als eerste aandacht.

Misschien dat uw garage een nieuwe blik kan werpen. Ik verwacht eerlijk gezegd dat een dealer wel wat sneller de vinger op de juiste plek weet te krijgen. Dit is immers voor de oudere generatie Transporter best een vaker voorkomend verschijnsel en zou een duidelijke diagnose mogelijk bij de dealer eerder gerealiseerd kunnen zijn.