Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roetfilter en milieu

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 september 2019

Is het mogelijk mijn roetfilter te upgraden van mijn camper uit 2005 zodat ik in aanmerking kom voor een groene milieu sticker. In Duitsland wordt hier aan gewerkt. In Nederland wordt dit nog niet geregistreerd op het kenteken. Zou toch moeten kunnen lijkt me. APK kan als check moment worden benut. Daarnaast is het sowieso goed voor het milieu. Zijn hier ontwikkelingen te melden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de emissieklasse van een camper opgewaard kan worden na het plaatsen van een roetfilter.

Een camper van 2005 betreft vermoedelijk de euroklasse 3 en met een goedgekeurd KBA gecertificeerd roetfilter zou je in Duitsland daarmee de groene sticker kunnen verkrijgen. Alleen de emissieklasse blijft echter Euro 3. Het verschil tussen Euroklasse 3 en 4 is immers méér dan alleen een roetfilter. Het gaat ook om HC en NOx en daarom zal de emissieklasse zoals vermeld op het kenteken niet ineens van 3 naar 4 gewijzigd worden. Uiteraard zal het roetfilter een positieve bijdragen leveren wat betref de fijnstofuitstoot maar gaat de RDW de emissieklasse niet wijzigen. 

Er wordt wel gekeken door de RDW of er een mogelijkheid is om het retrofit roetfilter op het kenteken te krijgen maar op dit moment lukt dat nog niet.