Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Plotselinge koppelingsproblemen bij auto van 4 jaar oud

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 september 2019

Op de terugweg van de vakantie in Frankrijk, met auto en caravan, van 5 weken. Plotseling problemen met de koppeling.  Nissan qashqai 1.6 van 2015 49.000 km gereden.Pedaal deed niets meer. Auto aan de kant gezet. Wegesleept Weggesleept. Auto naar Nederland vervoerd.
Naar de garage van de dealer. Altijd in de garage voor onderhoud geweest. Nooit eerder problemen gehad. Ook niet onderweg met de caravan. Niet in de bergen gereden. Ook niet in de file. Rijden nooit tolweg. Rijden ook niet achteruit met de caravan. We hebben een mover. Grote reparatie. Kosten 3400,-- euro. Koppelingsplaten helemaal verbrand. Reden: verkeerd rijgedrag. We rijden al 20 jaar naar Frankrijk met een caravan. Nog nooit problemen gehad. Is die nissan qashqai wel geschikt als caravantrekker? Waar komen die hoge kosten vandaan? Normaal kosen een koppeling vervangen 1000,-- euro.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Tijdens uw vakantie heeft de koppeling van uw Nissan Qashqai 1.6  (2015/49.000 km) het begeven. De koppelingsplaten bleken geheel verbrand/ Reparatiekosten bedragen circa E 3.400, -. De dealer schrijft de oorzaak aan uw rijstijl toe, hetgeen i betwist. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Gewicht caravan
Bij de beantwoording van de vraag vertrouw ik er op, dat het gewicht van de beladen caravan (TMM) niet zwaarder is, dan het maximaal toegestane trekgewicht van uw auto.

Koppelingsprobleem Nissan Qashqai
Toeval of niet; wij ontvangen vaker klachten over problemen met de koppeling van de Qashqai. Het is zeker niet uitgesloten, dat het defect toegeschreven dient te worden aan een eigen gebrek van de koppeling.

Technische expertise
Raad u aan een onafhankelijke technische expertise te laten uitvoeren om uitsluitsel te krijgen of de oorzaak toe te schrijven is aan uw rijstijl, dan wel aan een eigen gebrek van de koppeling zelf. Als u over rechtsbijstand beschikt vallen deze onderzoekskosten onder de dekking. Voor een dergelijk onderzoek kunt u onder meer terecht bij de DEKRA of CED.

Non-conformiteit (art 7:17 BW)
Mocht worden vastgesteld dat de oorzaak van de defecte koppeling niet toegeschreven kan worden aan de rijstijl, doch aan een gebrek van de koppeling zelf, dan kunt u zich als consument beroepen op non-conformiteit. Van een koppeling - uitgaande van normaal gebruik en onderhoud auto - mag u immers verwachten dat deze een langere levensduur behoren te hebben dan 4 jaar of 49.000 km.

Hoogte reparatiekosten
De geraamde herstelkosten zijn inderdaad aan de hoge kant. Wellicht dat ook het vliegwiel vervangen dient te worden, maar dan nog. Raadpleeg de dealer voor de hoogte van de geraamde herstelkosten. Vraag wat er allemaal vervangen dient te worden.

Geschillencommissie
Geschillen met een BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.