Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximaal caravan gewicht auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 september 2019

Ik rijd in een Mazda CX5 van 2018. Ik wil een caravan gaan kopen met een rijklaargewicht van 1395kg en maximaal toelaatbaar 1700. Volgens opgave van Mazda mag er maximaal 1800 mee worden getrokken. Toch geeft een site als caravantrekker.nl een negatief advies. Als ik bij Mazda informeer dan is het een "ideale caravan trekker". Wie moet ik geloven en hoe bepaal ik de juiste combinatie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of uw Mazda CX-5 geschikt is om de beoogde caravan te kunnen trekken met een beladen gewicht van maximaal 1700 kg.

Ik wil u graag wijzen op ons caravan trekprogramma voor een goed en zorgvuldig oordeel. De dealer zal zijn oordeel ongetwijfeld baseren op het feit dat uw auto 1800 kg ''mag'' trekken maar wat ons betreft moet je vervolgens ook kijken of het kan, ook op basis van wat de praktische plannen zijn met de combinatie. Voor iemand de niet verder gaat dan de Veluwe hoeft de lat veel minder hoog te liggen dan iemand die min of iedere vakantiebestemming binnen Europa zou willen kunnen bereiken.

Ook ons programma geeft min of meer een negatieve opmerking. Dat heeft niets te maken met de trekprestaties. Die zijn ruim voldoende toereikend om goed uit de voeten te kunnen. Ons bezwaar is vermoedelijk dezelfde als van Caravantrekker.nl. Het beladen gewicht van de caravan zal redelijk dicht in de buurt komen van het beladen gewicht van de auto. Voor een stabiele en voorspelbare combinatie zien we bij voorkeur de beladen auto graag 20-25% zwaarder dan de beladen caravan. Wanneer dat bijna 1 op 1 is kan het soms wel eens lastig zijn voor de trekende auto om een bijna gelijkwaardige massa in het gareel te houden. Vandaar onze voorkeur voor méér massa voor de trekkende auto op basis van het genoemde percentage. Dat is overigens een advies en géén wettelijk eis. Maar een beladen caravan van rond de 1400 kg zou wat dat betreft dus beter bij de auto passen, met name vanwege de massa. Dat is onze motivatie, vermoedelijk net als die van Caravantrekker.nl.