Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oliefilter

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 september 2019

Mijn auto is laatst naar de garage geweest voor een servicebeurt waarbij ook de olie en het oliefilter zijn gewisseld. Wekelijks controleer ik het oliepeil van de auto en bij de eerste eigen controle ná de servicebeurt viel het me wel op dat het oliepeil boven het max. teken stond. Een week of 4 na de beurt is de motor stuk gelopen ivm onvoldoende olie. Oorzaak: de afdichtingsring tussen oliefilter en filterhuis was er voor een gedeelte tussen uit gedrukt. Hierdoor was de auto de olie snel verloren en is het blok inwendig beschadigd. De garage geeft aan dat het niet aan hun ligt of aan het filter. Het is waarschijnlijk gewoon pech hebben wordt omschreven. Ik weet niet in hoeverre zaken met elkaar te maken hebben en mogelijk de oorzaak kunnen zijn van dit voorval. Mijn idee is dat het teveel aan bijgevulde olie de oorzaak is van het uitdrukken van de afdichtingsring bij het oliefilter. Mijn garagehouder deelt die mening niet, zegt dat het aan veel factoren kan liggen....

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

4 weken na een onderhoudsbeurt waarbij de olie en het oliefilter vervangen zijn is de motor zonder olie gekomen met schade tot gevolg.

U peilt de olie regelmatig en bij de eerste peiling na de beurt heeft u geconstateerd dat de olie iets boven peil stond. 4 weken na de beurt is de afdichtring van het oliefilter er tussenuit gedrukt met grote olielekkage en motorschade tot gevolg.

U moet uw garage aansprakelijk stellen voor de schade, zie ons stappenplan problemen na onderhoud.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Oliefilter niet goed vastgezet
  • oude afdichtring niet verwijderd
  • eigen gebrek oliefilter of verkeerd oliefilter