Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een automaat slepen kan niet?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 september 2019

Ik heb een Subaru Forester met een automatische versnellingsbak.
Onze garage vertrouw ik zeer, en dat al jaren, maar deze beweerde ooit dat slepen van dit soort auto desastreus is voor de automaat (auto total loss!), ook met de pook in stand N.
Het wordt nu actueel omdat ik inmiddels gebruik wil maken van een wasstraat /carwash. En daar wordt de auto door heen getrokken, motor uit, en de pook in stand N!
De garage heeft het me een aantal keren uitgelegd, maar ik kan mij hun bewering toch niet goed voorstellen.

Wat moet ik denken van hun waarschuwing?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het bezwaarlijk is uw Subaru Forester in de wasstraat een wasbeurt te laten geven waarbij uw auto als het ware door de wasstraat ''getrokken'' wordt.

Het gevaar waar uw garage op doelt kan ook te maken hebben met de vierwielaandrijving. Uw instructieboekje geeft heel duidelijk aan betreffende slepen wat zeker niet mag. Als het goed is wordt dat ook met een tekening geillustreerd. Maar dergelijk gevaren hebben alleen betrekking bij hogere snelheden en langere afstanden. De afgelegde afstand in de wastraat van enkele tientallen meters gedurende 'n minuut of vijf is volstrekt onschuldig voor uw auto. In z'n N en uiteraard zonder handrem is dit een verantwoorde wasbeurt zonder technische risico's.