Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagrijverlichting

Vraag gesteld door H. Eckhardt op 9 september 2019

Waarom kunnen bij bijna alle merken auto`s niet de achterlichten mee branden bij de dagrijverlichting. Jos van Drift schrijft over een Clio waarbij dit niet kan. Maar ik heb een Clio van het bouwjaar 2017 uit Tsjechië waar het standaard op zit. Contact met Audi gehad maar daar kan het niet bij. Was overigens een moeilijke vraag want ik moest 6 keer doorverbonden worden zonder bevredigend antwoord.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom bij dagrijverlichting zónder achterlichten deze niet alsnog bijgeschakeld kunnen worden.

Gelukkig zijn de meeste merken vanaf de 2015 wél de achterlichten bij gaan schakelen zoals ook bij uw Clio. Maar de auto's van vóór die tijd kom je inderdaad tegen zonder brandende achterlichten.

Dagrijverlichting heeft formeel de functie de zichtbaarheid voor het tegemoetkomend verkeer te verhogen en levert zo een bijdrage aan de verkeersveiligheid. Ik wil benadrukken dat de achterlichten vanuit die gedachte geen functie hebben. Op het moment dat meebrandende achterlichten wenselijk zijn, betreft het vaak het moment dat dimlicht noodzakelijk is zoals bij duisternis of slecht zicht overdag, bij mist of ernstige regenval. Het meebranden van de achterlichten bij dagrijverlichting is min of meer een compromis voor mensen die vergeten hun dimlichten in te schakelen wanneer dat verplicht is.

Daarom vindt de ANWB het ook zeker relevant om DRL zónder meebrandende achterlichten dit via de software alsnog aan te vinken. Het blijkt echter dat dit softwarematig niet bij alle merken met terugwerkende kracht kan. Zoals feitelijk ook door uw Audi dealer is gemeld en het eerdere voorbeeld van de Clio. De wil is er in de regel vaak wel maar binnen de elektronica huishouding is het niet mogelijk de achterlichten bij te schakelen. Ons advies is wel altijd bij de dealer te informeren óf het kan maar is er geen sprake van onwil wanneer dat niet mogelijk blijkt. Simpelweg dus omdat deze voorziening softwarematig dan niet aanwezig is.