Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

3 jaar na revisie automaat weer kapot

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 september 2019

Na een revisie in 2016 van €3000 is in 2017 onder garantie nogmaals een reparatie uitgevoerd omdat ze wat vergetenwaren. Nu in 2019 is de bak weer kapot en de garage geeft aan de reparatie voor 500 euro minder te doen, alhoewel zij de auto dit niet meer waard vinden. Het betreft een Subaru legacy uit 2005 met 260.000 km op de teller. De revisie is 55.000 km geleden gedaan.

Mijn vraag is of dit redelijk is, of mag ik verwachten dat een gereviseerde bak langer meegaat en dat de garage een groter deel van de rekening oppakt?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Na een revisie in 2016 en een reparatie in 2017 van de automatische versnellingsbak is deze nu weer kapot. Na de revisie is er 55.000 km met de auto gereden. U vraagt wat redelijk is en of u mag verwachten dat een gereviseerde versnellingsbak langer meegaat.

Als de garantie op de revisie al is verstreken, kunt u altijd nog een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van een gereviseerde versnellingsbak, in ieder geval van de onderdelen die zijn vervangen tijdens de revisie. Er wordt wel gekeken naar onderhoud, gebruik en het gebrek zelf.

Volgens onze technische experts moet een gereviseerde versnellingsbak net zo lang meegaan als een nieuwe (gemiddelde levensduur circa 200.000 - 300.000 km). U kunt aangeven dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten. Het is wel de vraag wat de oorzaak is dat de versnellingsbak nu weer kapot is. Om de garage met succes te kunnen aanspreken moet de oorzaak moet namelijk wel gelegen zijn in de vervangen onderdelen en niet bijvoorbeeld een gebruikersfout. Dat laatste moet de garage overigens aantonen.

Als vast komt te staan dat de oorzaak van het gebrek ligt in de versnellingsbak, dan is de garage in principe gehouden de (volledige) herstelkosten te vergoeden omdat u van een gereviseerde versnellingsbak een langere levensduur mag verwachten.

Meer informatie over de wijze waarop u de garage kunt aanspreken kunt u vinden op onze website