Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tunen van de motor

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 augustus 2019

Ik ben in het bezit van een hyundai ix20 met een inhoud van 1396cm3 bij vermogen staat er 66kw op het kenteken. Mij zegt het allemaal niks, maar ivm met het bezit van een caravan wil ik graag uw mening of het verstandig is om de motor te laten tunen omdat wat meer vermogen te krijgen. Een vriend heeft dit al gedaan bij zijn auto en is prima gelukt, maar ik heb twijfels of het wel verstandig is om dit te doen. Wij zijn rustige rijders maar willen als de caravan er achter hangt wat meer vermogen. Ik hoop dat uw mijn vraag kunt beantwoorden.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overweegt chiptuning, dat is opvoeren van motorvermogen en -koppel door middel van softwarematige aanpassing. Uw Hyundai iX20 heeft een 1.4 liter benzinemotor zonder turbo.

Normaliter wordt bij chiptuning de maximale turbodruk verhoogd. Er wordt meer lucht aangevoerd in de cilinders, zodat de extra brandstof ook volledig kan verbranden. Bij motoren zonder turbo is het te behalen resultaat zeer gering, want gebrek aan lucht is de beperking.

De iX20 1.4 blijft daardoor een caravantrekker met matige motorprestaties. Het maximale koppel (trekkracht) wordt bereikt bij 5000 toeren. Dat betekent dat u het toerenbereik moet benutten om uit de motor te halen wat er in zit. Dat hoort bij het karakter van een atmosferische en in dit geval hoogtoerige motor. Overigens zegt Hyundai met betrekking tot fabrieksgarantie dat de auto niet mag zijn veranderd.