Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onafhankelijke keuring DEKRA voorbereiden?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 augustus 2019

Mijn tweedehands Prius dynamic 2010 gaat binnenkrt naar de DEKRA voor een onafhankelijke beoordeling van bestaande gebreken en voor onderzoek of mijn auto oude schade heeft gehad (dat heeft de verkoper 'vergeten te vermelden' bij aankoop).

Mijn vragen:
- Is het verstandiger om de auto eerst uit te laten lijnen en de wielen te balanceren, VOORDAT het naar de DEKRA gaat? Of is dat niet nodig?

Aanleiding:
Mijn auto vertoont wat gebreken, sinds de aanschaf: trilling en hobbelig rijden en rammel uit stuurkolom, met uitwijking naar rechts, ondanks balanceren en uitlijnen.

Voor de gebreken aan mijn auto zijn verschillende keren onderzoek uitgevoerd door Toyota dealer Enschede en door collega Toyota voor second opnion. Ik kreeg meermaals te horen dat nadere diagnostiek pas mogelijk is, na uitlijnen en balanceren. Dat heb ik 2x laten doen, gebreken aan stuurinrichting zijn nu bekend, namelijk kruiskoppeling en stuurasjes, maar waar de trilling en afwijking naar rechts vandaan komen blijft een raadsel. die verbeterden niet met uitlijnen en balanceren en lijken mij ook geen producteigenschappen. Aan de banden of wielen of hun ophanging zou het ook niet liggen.

Nu gaan we bij de DEKRA laten onderzoeken wat er allemaal mis is met de auto. Ik heb het vermoeden dat het bij een ongeluk betrokken is geweest. De laatste keer uitlijnen en balanceren is nu 3-4 maanden terug, gereden km sindsdien 2-3000 max. Is het verstandig om wederom van te voren de auto uit te lijnen en te balanceren? Of is dat niet nodig voor de DEKRA?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een gebruikte Toyota Prius gekocht en deze auto blijkt nogal wat problemen te vertonen die de dealer niet opgelost krijgt. De auto gaat binnenkort naar de DEKRA voor onderzoek en u vraagt of het verstandig is om de auto voor die tijd nogmaals uit te lijnen en de wielen te balanceren.

Ik begrijp dat de auto al 2x is uitgelijnd en gebalanceerd dus dat lijkt mij niet zinnig. U kunt het natuurlijk altijd nog even bij DEKRA informeren. Het lijkt mij wel verstandig dat de gevonden gebreken aan de stuurinrichting verholpen worden voordat de auto naar DEKRA gaat.

Op onze website vindt u een stappenplan problemen na aankoop auto.