Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Pook

Vraag gesteld door R. Roskam op 25 juli 2019

Ik heb gehoord dat het laten rusten van je hand op de pook schadelijk is voor de bak, is dit voor een automaat het zelfde als een hand geschakelde? En klopt dit ook?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over zitpositie en techniek. Er wordt wel eens vroegtijdige slijtage vastgesteld in versnellingsbakken met als genoemde oorzaak: 'U rijdt zeker met de hand op de pook'. Bij handgeschakelde bakken is er een mechanische verbinding tussen de schakelpook tot aan de synchromeschringen

Bewegende en toch al slijtende onderdelen kunnen sneller slijten àls ze verkeerd worden belast. Niet elke bak hoeft er gevoelig voor te zijn.

Als een automaat geen mechanische verbinding heeft en de keuzehendel is gewoon een schakelaar, dan kan het rijden met de hand op de schakelhendel geen extra slijtage veroorzaken aan de bak. Maar veiliger is het ook niet. Omdat snel en adequaat ingrijpen in onverwachte situaties op sturen (of remmen) aankomt en niet op schakelen, verdient een actieve zitpositie met twee handen aan het stuur mijn aanbeveling.