Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slijtage nokkenas en oliedrukprobleem

Vraag gesteld door Dort op 18 juli 2019

Wij hebben in maart 2017 bij een leasebedrijf in Amsterdam een Mazda 6 station 2.2 D van november 2013 gekocht: 3 jr en 4 mnd oud met 139000 km op de teller. Nu, 2 jr en 3 mnd later en slechts 21000 km verder (160000 op de teller), blijkt de nokkenas dusdanig ingesleten dat deze vervangen moet worden. Daarnaast is lekkage van een verstuiver vastgesteld, die oliedruk problemen heeft opgeleverd. Deze problemen openbaarden zich in Fr en onze auto is dan ook door de ANWB naar Nederland gebracht.
Wij vragen ons af of m.n. de slijtage van de nokkenas bij deze km stand normaal gevonden moet worden? Heeft het zin om het verkopende leasebedrijf hiervoor geheel of gedeeltelijk aansprakelijk te stellen? En lopen we niet het risico dat de motor door deze mankementen op termijn opnieuw of andere motorproblemen gaat opleveren?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft twee jaar geleden van een leasemaatschappij een auto gekocht. Na 21000 km gereden te hebben is de nokkenas versleten. Ook de verstuiver moet vervangen worden. U vraagt wat uw rechten zijn.

Heeft u nog garantie, dan vallen deze kosten mogelijk onder de garantie. Is de garantie voorbij, dan kunt u alleen een beroep doen op de wet.  U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Hoe ouder de auto, des te minder u mag verwachten.

Het gebrek moet bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u langer dan zes maanden na de koop het gebrek, dan zult u in ieder geval moeten aantonen dat de auto goed is onderhouden en normaal is gebruikt.

In uw geval betreft het een auto van 6 jaar oud. Daarbij kunt u niet meer zonder meer stellen dat u geen enkel gebrek hoefde te verwachten. Het gebrek zelf, de kilometstand, onderhoud spelen dan ook een rol. Verstuivers kunnen met deze kilometerstand inderdaad stuk gaan. Deze kosten zijn dan ook voor uw rekening. Met betrekking tot de nokkenas is van belang wat de oorzaak is van het inslijten. Normaal gesproken moet een nokkenas langer mee kunnen gaan dan 160.000 km.  U kunt de verkoper aanspreken op grond van het feit dat u niet zo al reparatiekosten hoeft te verwachten. Het zou redelijk zijn als de verkoper een deel van de kosten op zich zou nemen. De oorzaak kan echter nog wel een rol spelen.

Mazda heeft mogelijk hiervoor een coulanceregeling. Mazda is echter niet uw aanspreekpunt. De verkoper zal dit voor u op moeten lossen. Ook als de coulanceregeling van Mazda dit niet dekt. Het leasebedrijf moet wel als verkoper aangesproken kunnen worden. Kijkt u hiervoor in de voorwaarden en het koopcontract.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.