Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Pech onderweg

Vraag gesteld door G. Jansen op 11 juli 2019

Wie moet ik bellen als ik pech krijg op autoroute du soleil: ANWB of SOS  autoroute?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u dient te handelen bij pech op de snelweg in Frankrijk. Op onze website vindt u hier duidelijke informatie over. Pech langs de snelweg Frankrijk: Hoe roep ik hulp in?

Frankrijk kent geen wegenwachtorganisatie.

Op de Franse snelweg moet u zelf wegenhulp inschakelen. De ANWB Alarmcentrale mag dit niet voor u doen. Op andere wegen in Frankrijk mag dat wel. In Frankrijk is het snelweggebied namelijk privéterrein en hulp bieden langs de vluchtstrook is om veiligheidsoverwegingen verboden. De Franse overheid stuurt pechhulp. De dépanneurs die u komen helpen, hebben een officiële bevoegdheid om mensen op de snelweg te helpen. De ANWB Alarmcentrale kan u hierover adviseren.

Hulp inschakelen gaat als volgt. Zoek de dichtstbijzijnde praatpaal en druk op de oranje knop. Geef aan dat u en panne [an pan] bent. De hulpdienst ziet direct waar u staat. Staat u dichtbij een tankstation, dan kunt u het personeel vragen hulp in te schakelen. Houd dan wel uw kentekenbewijs paraat. Ook kunt u hulp inroepen door 112 te bellen met uw mobiele telefoon. U moet dan wel uitleggen waar u precies staat. Denk hierbij aan het nummer van de (snel)weg en de kilometer of hectometerpaal waarbij u in de buurt staat.

Heeft u een smartphone, download dan gratis de SOS Autoroute-app. Via deze app kunnen hulpdiensten meteen zien waar u staat.