Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Luchtzak i.p.v. krik

Vraag gesteld door J. Gudde op 10 juli 2019

Camper weegt 3,5 ton.luchtzak krik kan 3 ton heffen.Voldoende om camper aan één zijde op te tillen? Reparatiekit voor lekke band bevat compressor en fles vulmiddel.Is hoeveelheid in fles ook voldoende voor camperband?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of een luchtzak krik die 3 ton kan heffen, voldoende is voor het opkrikken van een camper van 3.5 ton.

Wij hebben helaas geen ervaring met dit soort kriks, ik vermoed dat het gaat om de krik die u op een uitlaat aan moet sluiten. Ik durf ook niet te zeggen wat het effect op de motor is als u de krik aansluit. Een draagvermogen van 3 ton zou in theorie voldoende moeten zijn om 1 kant op te krikken.

Voor wat betreft een reparatiekit voor de banden zou de inhoud op zich voldoende moeten zijn. Het is echter wel zo dat het alleen werkt bij kleinere lekkage's.
Zit er dus een scheur in een band, dan zal de set niet werken. Het is echt een middel om u tijdelijk op weg te kunnen helpen. De band zal hierna altijd vakkundig gerepareerd moeten worden of alsnog vervangen.

Mocht u dus echt zekerheid willen dat u zichzelf met een lekke band op weg kunt helpen, dan zou ik een volwaardig reservewiel aanbevelen. Evenals een krik waarvan u zeker weet dat u hiermee de auto goed en veilig kunt opkrikken.