Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometer afwijking

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 juli 2019

Ik heb een HyundaiI30 uit 2007 kenteken xx-xx-xx. Nu wijkt mijn kilometerteller +/- 5 tot 10 kilometer af. Hoe kan ik dit oplossen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat de kilometerteller/snelheidsmeter van uw Hyundai afwijkt.

De snelheidsmeter en kilometerteller van de auto zijn zelden voor 100% nauwkeurig. Omdat een snelheidsmeter van de auto geen lagere snelheid mag aangeven dan de werkelijke snelheid (en vanwege afwijkingen die kunnen ontstaan door bandenslijtage, bandenspanning en belading) heeft de fabrikant een marge ingebouwd. Die marge verschilt per merk en model, maar een positieve afwijking tussen de 4 en 10% is normaal. Een navigatiesysteem geeft in het normale geval dus een lagere snelheid aan dan de snelheidsmeter van de auto, maar wel de meest nauwkeurige.

Een technische oplossing is er dus niet, tenzij er sprake is van een verkeerde bandenmaat. Een verkeerde afrolomtrek zou ook verantwoordelijk kunnen zijn voor een buitensporige afwijking. U zou eventueel nog kunnen checken of de juiste bandemaat is gemonteerd. Het instructieboekje geeft aan welke bandenmaten op uw auto worden toegepast. Mocht dat echter in orde zijn zou de afwijking mogleijk ''normaal'' kunnen zijn op basis van de eerder genoemde procentuele afwijking.