Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom import auto

Vraag gesteld door P. van der Hoeven op 30 juni 2019

Goedemiddag, Ik heb een tweede hands auto gekocht afgelopen zaterdag.
Een Renault Captur. Nou zag ik dat in een import auto is geweest? Kan dit in mijn nadeel zijn? Of is er dan schade geweest of zo?

Ik hoor graag uw advies.
Alvast bedankt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft recent een gebruikte Renault Captur gekocht maar met een import verleden.

Importauto verkopen/inruilen
Het later weer verkopen of inruilen van een importauto kán inog weleens negatief geïnterpreteerd worden. Er zijn echter veel auto's waar relatief veel vraag naar is en weinig aanbod, waardoor dealers actief de buitenlandse markt opgaan. Dit zijn in de regel niet de auto's met een dubieus verleden.

Afhankelijk van de omstandigheden en feiten kan een importauto dus een negatief effect hebben op de inruilwaarde. Zeker wanneer de historie van de auto onbekend is. Bij ontbreken van een ingevulde en afgestempelde serviceboekje is het doorgaans moeilijk te achterhalen of de kilometrage logisch is. Ook het schadeverleden van de auto is valt lastiger vast te stellen.. Het is immers lucratief om een schade-auto te importeren en in Nederland te herstellen, dit vanwege een lager verschuldigd BPM bij invoer.

Onderhoudsboekje 
Het is daarom van belang dat er een open en inzichtelijke historie bekend is van de auto zoals een ingevuld onderhoudsboekje met bijvoorbeeld een datum van onderhoud met een kilometerstand. Verder kunt u later ook altijd nog de aankoopfactuur overleggen van een in dit geval geïmporteerde Renault, die mogelijk ook via de officiële dealer het land is binnengekomen. Alles bij elkaar hoeft import dan later bij inruil géén negatief effect op de prijs te hebben, wanneer alle beschikbare info wijst op een exemplaar met een eerlijk en betrouwbaar verleden.  
 

Op anwb.nl vindt u - gebundeld op één pagina - meer relevante informatie over auto's.