Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schadeauto gekocht

Vraag gesteld door op 2 juli 2019

Half jaar geleden een tweede hands Toyota C-HR Dynamic uit 2016 met adaptive cruisecontrol bij een dealer gekocht. Auto is vorige week gestolen en nu blijkt bij schadeafhandeling dat de auto voor mijn aanschaf ca eur 10.000 schade heeft gehad. Mijn vrouw heeft aan de verkoper gevraagd bij de aankoop wat de reden was om de auto te koop aan te bieden. De verkoper heeft toen geantwoord dat hij geen idee heeft wat zijn klant uit Amersfoort bewogen heeft om de auto te verkopen terwijl deze autodealer ( niet gevestigd te Amersfoort) de auto gerepareerd heeft. Het zure is ook dat de autodealer ook een erkent schadebedrijf is, had dus ook garantie op de reparatie kunnen geven. De auto heeft nog fabrieksgarantie en het is mij duidelijk dat schade daar niet onder valt. Met dit verhaal: wat betekent het voor uitkering van het schadebedrag als de verzekering er van uitgaat dat de auto niet in orde was toen ik de auto kocht?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Zes maanden geleden heeft u bij de dealer een jong gebruikte Mazda C-HR gekocht. Onlangs is de auto gestolen en bent u erachter gekomen dat de auto niet lang voor aankoop forse schade heeft gehad. U vraagt zich nu af wat de mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn bij de waardebepaling door de verzekeraar.

Nu de auto ontvreemd is kan een schade expert niet de staat van de auto beoordelen. Derhalve zal de expert de waarde moeten bepalen op grond van onder meer de koopprijs en de koerslijst.

Mocht de expert toch van mening zijn dat er enige aftrek plaats zou moeten te vinden (waardevermindering), dan lijkt mij het op de weg van de verkoper om dit verschil bij te passen, nu deze op de hoogte was van de forse schade en dit voor u achtergehouden heeft cq verzwegen heeft.