Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid bij langzaam afremmen

Vraag gesteld door K. Deen op 2 juli 2019

Mijn Toyota Avensis 2.0 van 2004 en 200000km geeft bij langzaam remmen,uitrollen een hard mechanisch geluid.
Het heeft geen invloed op de remwerking. Mijn garage(Algemeen) denkt aan een fout van de acceleratiesensor van het ABS systeem maar kon dit niet repareren. Heeft U enig idee wat het kan zijn of kan de ANWB dit soort storingen opsporen? Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een merkwaardig bijgeluid wanneer u langzaam afremt met uw Toyota Avensis.

Eerlijk gezegd denk ik niet aan een ABS gerelateerde oorzaak maar veel meer aan iets mechanisch. Vermoedelijk komt het geluid bij de voorwielen vandaan en zou mijn eerste actie zijn de rembblokken te demonteren en nader bekijken. Misschien dat er toch ergens sprake is van ijzer-op-ijzer dat alleen bij licht remmen met elkaar in contact komt en bij forser remmen, door licht kantelen van de remblok, juist weer niet. Het zou ook kunnen dat het frictiemateriaal van de remblok misschien wat verhard is en kan de combinatie remdruk en snelheid ook een merkwaardig geluid produceren. Een soort wrijvingsgeluid tussen remblok en schijf. En dat kan best een nogal zwaar brommend geluid zijn.

Helaas beschikt de ANWB niet meer over technostations die dit in het verleden konden onderzoeken. Maar na demontage van beide wielen en remblokken aan weerszijde zou u toch redelijkerwijs iets van een verklaring moeten kunnen vinden voor dit geluid. En voor elke willekeurige garage is dat een routine ingreep. Maak wel vooraf een prijsafspraak.