Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrisch rijden van NL naar Italië

Vraag gesteld door C.B.M. Ebbers op 5 juli 2019

Sinds kort rijden we volledig elektrisch in een Hyundai Kona. Nu gaan we in augustus met de auto op vakantie naar Italië en uiteraard willen we dit graag doen  met de Kona.

We zitten in Noord-Italië, in de buurt van Trento.

Mijn vragen aan u zijn:

* is het goed mogelijk om naar Italië af te reizen met een elektrische auto?

* ik heb een ‘laaddruppel’ van Travelcard. Ze geven aan dat ‘in principe’ met de druppel in heel Europa geladen kan worden. Heeft u inderdaad deze ervaring ook?

* welke maatschappij heeft de beste ‘dekking’ in Europa?

* welke app geeft het beste aan waar in Europa laadpalen zijn te vinden met welk vermogen en met welke aansluiting?

* Ik zie veel laadpalen die gelinkt zijn aan Tesla. Betekent dit dat daar alléén Tesla-auto’s kunnen laden of kan ik daar ook terecht met mijn Kona?

* waar moet ik verder nog op letten? Heeft u tips en tricks voor mij?

Voor ons best een spannende trip, maar we willen ons niet laten weerhouden door het feit dat de reistijd wellicht een dag (of van mijn part twee dagen) langer duurt. Dat heb ik er graag voor over, maar je wilt natuurlijk niet met een lege accu komen te staan. M.a.w. het moet wel goed mogelijk zijn, daarom probeer ik me goed voor te bereiden.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Het is niet onmogelijk om met een elektrische auto naar Italië te gaan, maar het is nog wel een beetje een uitdaging.
Gelukkig krijgen elektrische auto's een steeds grotere actieradius, zoals de Hyundai Kona.Ook het laden gaat steeds sneller.

Op onze website vindt u wat wij weten over het laden in het buitenland, met per land de oplaadpalen die bekend zijn. De providers die achter een laadpas of -druppel zitten breiden in zeer rap tempo de afspraken met hun buitenlandse collega's uit. De beste internationale dekking biedt op dit moment de "laadsleutel" van Plugsurfing en die zou ik er nog bij nemen, tenzij Travelcard hier al mee samenwerkt.

Zeker in Italië zijn de laadmogelijkheden nog beperkt (in het zuiden zelfs zeer beperkt) en dan zou het vervelend zijn als uw laaddruppel het net niet bij die oplaadpaal doet, die u heeft gevonden.
Onderweg naar Italië zijn er veel meer mogelijkheden. Dat gaat steeds makkelijker, maar we krijgen wel eens een bericht van een wachttijd, een paal die (even?) niet werkt of een laadpaal die 's avonds achter een gesloten hek staat. Ook kan het zijn dat de juiste stekker niet aanwezig is, maar dat zal met uw auto wel meevallen, want de Combo of CCS stekker wordt steeds meer de standaard. Neem uiteraard zowel de stekker voor het snelle, als voor het "gewone" opladen mee. Desnoods kan er even met een geaarde stekker ("Schuko") geladen worden, maar dat gaat erg traag en als er geen aparte groep voor is kan het de installatie behoorlijk belasten. Liever niet dus, of alleen om naar een goede laadmogelijkheid te komen.

De laadpalen van Tesla zelf (Superchargers) zijn alleen geschikt voor Tesla's, maar er wordt vaak ook gebruikt gemaakt van algemene laadmogelijkheden bij bv. een hotel. Anderzijds schijnt Tesla de Superchargers ook voor andere auto's geschikt te gaan willen maken. Probeer altijd een overnachtingsadres te vinden met een laadpaal dichtbij. Even bellen of mailen van te voren kan helpen om zekerheid te krijgen dat de laadpaal werkt en te voelen hoe ver men ter plaatse is met elektrisch vervoer. Net als in Nederland kan dat per gemeente behoorlijk verschillen.

Het is dus nog een beetje pionieren en een goede voorbereiding met apps van de laadpalen is wel nodig. Snelheden boven de 100 km/h zijn niet best voor de actieradius, dus met een rustige rijstijl komt u letterlijk het verst. Hou er rekening mee dat er bij snelladen maar tot 80% te laden is, wat dus ook 80% van de actieradius betekent.

Als u inderdaad een dagje langer over de reis wil doen, dan lukt het vast allemaal wel. Dan zou u bijvoorbeeld 2x een stuk van 350 km per dag kunnen afleggen. Voor afstanden van 1000 km per dag moet het allemaal wel flink meezitten. Daar komt wel, maar daar zou ik nu nog niet op rekenen. Dat reist ook een stuk rustiger, het is tenslotte vakantie!